Sakai Takayuki
Sakai Takayuki: japońska marka noży kuchennych, łącząca tradycję z nowoczesnością. Niezrównana ostrość, trwałość i design.
Wyświetlanie 1–20 z 46 wyników
Sakai Takayuki Shoryu Honyaki VG-10 Nóż Kengata Yanagiba 30 cm
932.54 € Dodaj do koszykaSakai Takayuki Shoryu Honyaki VG-10 Nóż Kengata Yanagiba 30 cm
Nóż do sashimi (Yanagi) to tradycyjny japoński nóż, który służy do krojenia świeżych filetów na niemal przezroczyste plastry. Znakomicie się sprawdza podczas przygotowywania sushi, rybnego carpaccio oraz innych potraw z bardzo delikatnych składników. Długie, wąskie i sztywne ostrze zapewnia drobiazgową precyzję, a jednostronny szlif – czyste cięcie. Nożem Yanagi najlepiej wykonywać jednostajny ruch w jednym kierunku: do siebie.
Dane techniczne:
Ostrze – rdzeń nierdzewna stal VG-10
Rękojeść – drewno wenge
Twardość – 61-62 HRC
Długość całkowita – 47,5 cm
Długość ostrza – 30,0 cm
Szerokość klingi – 3,8 cm
Grubość klingi – 3,8 mm
Sposób ostrzenia – szlif jednostronny praworęczny
Waga – ok. 267 gSakai Takayuki Shoryu Honyaki VG-10 Nóż Sakimaru 30 cm
979.18 € Dodaj do koszykaSakai Takayuki Shoryu Honyaki VG-10 Nóż Sakimaru 30 cm
Nóż Sakimaru to tradycyjny japoński nóż kuchenny o ostrzu w kształcie skrzydła. Jego nazwa pochodzi od słowa “saki”, które oznacza szpic, i “maru”, co oznacza okrągły. Ostrze jest szerokie u podstawy i stopniowo zwęża się do końca, tworząc szpiczaste zakończenie. Ten nóż jest zwykle używany do krojenia mięsa i ryb oraz do wykonywania precyzyjnych cięć, a jego długi i zwężający się kształt umożliwia łatwe i płynne cięcie przez składniki.
Dane techniczne:
Ostrze – rdzeń nierdzewna stal VG-10
Rękojeść – drewno wenge
Twardość – 61-62 HRC
Długość całkowita – 47,0 cm
Długość ostrza – 30,0 cm
Szerokość klingi – 3,8 cm
Grubość klingi – 3,8 mm
Sposób ostrzenia – szlif jednostronny praworęczny
Waga – ok. 264 gSakai Takayuki Shoryu Honyaki VG-10 Nóż Yanagiba 27 cm
792.62 € Dodaj do koszykaSakai Takayuki Shoryu Honyaki VG-10 Nóż Yanagiba 27 cm
Nóż do sashimi (Yanagi) to tradycyjny japoński nóż, który służy do krojenia świeżych filetów na niemal przezroczyste plastry. Znakomicie się sprawdza podczas przygotowywania sushi, rybnego carpaccio oraz innych potraw z bardzo delikatnych składników. Długie, wąskie i sztywne ostrze zapewnia drobiazgową precyzję, a jednostronny szlif – czyste cięcie. Nożem Yanagi najlepiej wykonywać jednostajny ruch w jednym kierunku: do siebie.
Dane techniczne:
Ostrze – rdzeń nierdzewna stal VG-10
Rękojeść – drewno wenge
Twardość – 61-62 HRC
Długość całkowita – 43,0 cm
Długość ostrza – 27,0 cm
Szerokość klingi – 3,2 cm
Grubość klingi – 3,5 mm
Sposób ostrzenia – szlif jednostronny praworęczny
Waga – ok. 218 gSakai Takayuki Shiden Silver#3 Nóż Sakimaru 27 cm
1,515.52 € Dodaj do koszykaSakai Takayuki Shiden Silver#3 Nóż Sakimaru 27 cm
Nóż Sakimaru to tradycyjny japoński nóż kuchenny o ostrzu w kształcie skrzydła. Jego nazwa pochodzi od słowa “saki”, które oznacza szpic, i “maru”, co oznacza okrągły. Ostrze jest szerokie u podstawy i stopniowo zwęża się do końca, tworząc szpiczaste zakończenie. Ten nóż jest zwykle używany do krojenia mięsa i ryb oraz do wykonywania precyzyjnych cięć, a jego długi i zwężający się kształt umożliwia łatwe i płynne cięcie przez składniki.
Dane techniczne:
Ostrze – rdzeń nierdzewna stal Silver#3
Rękojeść – pustynne drewno żelazne
Twardość – 60-61 HRC
Długość całkowita – 42,5 cm
Długość ostrza – 27,0 cm
Szerokość klingi – 3,3 cm
Grubość klingi – 3,1 mm
Sposób ostrzenia – szlif jednostronny praworęczny
Waga – ok. 248 gSakai Takayuki Shiden Silver#3 Nóż Kengata Yanagiba 27 cm
1,515.52 € Dodaj do koszykaSakai Takayuki Shiden Silver#3 Nóż Kengata 27 cm
Nóż do sashimi (Yanagi) to tradycyjny japoński nóż, który służy do krojenia świeżych filetów na niemal przezroczyste plastry. Znakomicie się sprawdza podczas przygotowywania sushi, rybnego carpaccio oraz innych potraw z bardzo delikatnych składników. Długie, wąskie i sztywne ostrze zapewnia drobiazgową precyzję, a jednostronny szlif – czyste cięcie. Nożem Yanagi najlepiej wykonywać jednostajny ruch w jednym kierunku: do siebie.
Dane techniczne:
Ostrze – rdzeń nierdzewna stal Silver#3
Rękojeść – pustynne drewno żelazne
Twardość – 60-61 HRC
Długość całkowita – 41,0 cm
Długość ostrza – 27,0 cm
Szerokość klingi – 3,7 cm
Grubość klingi – 3,6 mm
Sposób ostrzenia – szlif jednostronny praworęczny
Waga – ok. 267 gSakai Takayuki Rinka Silver#3 Nóż Miroshi Deba 27 cm
1,352.28 € Dodaj do koszykaSakai Takayuki Rinka Silver#3 Nóż Miroshi Deba 27 cm
Tradycyjny japoński nóż z grubą, zwężającą się klingą, który służy do odgławiania i filetowania ryb w taki sposób, żeby nie uszkodzić ich delikatnego mięsa. W Japonii bywa często używany do sprawiania mięsa drobiowego, ale nie jest klasycznym tasakiem i nie powinno się nim mocno uderzać. Aby przeciąć ość, wystarczy lekko nacisnąć grzbiet noża i wykonać szybkie, precyzyjne cięcie. Ostry czubek i krótkie ostrze ułatwiają kontrolę ruchów, co jest szczególnie ważne, gdy trzeba dostać się nożem do ciasnych miejsc.
Dane techniczne:
Ostrze – rdzeń nierdzewna stal Silver#3
Rękojeść – drewno hebanowe, pierścień róg bawoli
Twardość – 60-61 HRC
Długość całkowita – 44,5 cm
Długość ostrza – 27,0 cm
Szerokość klingi – 5,0 cm
Grubość klingi – 5,2 mm
Sposób ostrzenia – szlif jednostronny praworęczny
Waga – ok. 395 gSakai Takayuki Ginryu Honyaki SW Nóż Yanagiba 27 cm
1,025.81 € Dodaj do koszykaSakai Takayuki Ginryu Honyaki SW Nóż Yanagiba 27 cm
Nóż do sashimi (Yanagi) to tradycyjny japoński nóż, który służy do krojenia świeżych filetów na niemal przezroczyste plastry. Znakomicie się sprawdza podczas przygotowywania sushi, rybnego carpaccio oraz innych potraw z bardzo delikatnych składników. Długie, wąskie i sztywne ostrze zapewnia drobiazgową precyzję, a jednostronny szlif – czyste cięcie. Nożem Yanagi najlepiej wykonywać jednostajny ruch w jednym kierunku: do siebie.
Dane techniczne:
Ostrze – rdzeń nierdzewna szwedzka stal
Rękojeść – drewno hebanowe, pierścień corian
Twardość – 61-62 HRC
Długość całkowita – 43,0 cm
Długość ostrza – 27,0 cm
Szerokość klingi – 3,0 cm
Grubość klingi – 3,4 mm
Sposób ostrzenia – szlif jednostronny praworęczny
Waga – ok. 242 gSakai Takayuki Ginryu Honyaki SW Nóż Kengata Yanagiba 27 cm
1,072.45 € Dodaj do koszykaSakai Takayuki Ginryu Honyaki SW Nóż Kengata Yanagiba 27 cm
Nóż do sashimi (Yanagi) to tradycyjny japoński nóż, który służy do krojenia świeżych filetów na niemal przezroczyste plastry. Znakomicie się sprawdza podczas przygotowywania sushi, rybnego carpaccio oraz innych potraw z bardzo delikatnych składników. Długie, wąskie i sztywne ostrze zapewnia drobiazgową precyzję, a jednostronny szlif – czyste cięcie. Nożem Yanagi najlepiej wykonywać jednostajny ruch w jednym kierunku: do siebie.
Dane techniczne:
Ostrze – rdzeń nierdzewna szwedzka stal
Rękojeść – drewno hebanowe, pierścień corian
Twardość – 61-62 HRC
Długość całkowita – 43,5 cm
Długość ostrza – 27,0 cm
Szerokość klingi – 3,7 cm
Grubość klingi – 3,4 mm
Sposób ostrzenia – szlif jednostronny praworęczny
Waga – ok. 260 gSakai Takayuki Byakko Shirogami#1 Nóż Yanagiba 24 cm
629.39 € Dodaj do koszykaSakai Takayuki Byakko Shirogami#1 Nóż Yanagiba 24 cm
Nóż do sashimi (Yanagi) to tradycyjny japoński nóż, który służy do krojenia świeżych filetów na niemal przezroczyste plastry. Znakomicie się sprawdza podczas przygotowywania sushi, rybnego carpaccio oraz innych potraw z bardzo delikatnych składników. Długie, wąskie i sztywne ostrze zapewnia drobiazgową precyzję, a jednostronny szlif – czyste cięcie. Nożem Yanagi najlepiej wykonywać jednostajny ruch w jednym kierunku: do siebie.
Dane techniczne:
Ostrze – rdzewna stal Shirogami#1 okuta żelazem
Rękojeść – drewno hebanowe, pierścień róg bawoli
Twardość – 61-62 HRC
Długość całkowita – 38,0 cm
Długość ostrza – 24,0 cm
Szerokość klingi – 3,0 cm
Grubość klingi – 3,3 mm
Sposób ostrzenia – szlif jednostronny praworęczny
Waga – ok. 166 gSakai Takayuki Byakko Shirogami#1 Nóż Sakimaru 30 cm
792.62 € Dodaj do koszykaSakai Takayuki Byakko Shirogami#1 Nóż Sakimaru 30 cm
Nóż Sakimaru to tradycyjny japoński nóż kuchenny o ostrzu w kształcie skrzydła. Jego nazwa pochodzi od słowa “saki”, które oznacza szpic, i “maru”, co oznacza okrągły. Ostrze jest szerokie u podstawy i stopniowo zwęża się do końca, tworząc szpiczaste zakończenie. Ten nóż jest zwykle używany do krojenia mięsa i ryb oraz do wykonywania precyzyjnych cięć, a jego długi i zwężający się kształt umożliwia łatwe i płynne cięcie przez składniki.
Dane techniczne:
Ostrze – rdzewna stal Shirogami#1 okuta żelazem
Rękojeść – drewno hebanowe, pierścień róg bawoli
Twardość – 61-62 HRC
Długość całkowita – 46,0 cm
Długość ostrza – 30,0 cm
Szerokość klingi – 3,0 cm
Grubość klingi – 4,0 mm
Sposób ostrzenia – szlif jednostronny praworęczny
Waga – ok. 231 gSakai Takayuki Byakko Shirogami#1 Nóż Sakimaru 27 cm
743.65 € Dodaj do koszykaSakai Takayuki Byakko Shirogami#1 Nóż Sakimaru 27 cm
Nóż Sakimaru to tradycyjny japoński nóż kuchenny o ostrzu w kształcie skrzydła. Jego nazwa pochodzi od słowa “saki”, które oznacza szpic, i “maru”, co oznacza okrągły. Ostrze jest szerokie u podstawy i stopniowo zwęża się do końca, tworząc szpiczaste zakończenie. Ten nóż jest zwykle używany do krojenia mięsa i ryb oraz do wykonywania precyzyjnych cięć, a jego długi i zwężający się kształt umożliwia łatwe i płynne cięcie przez składniki.
Dane techniczne:
Ostrze – rdzewna stal Shirogami#1 okuta żelazem
Rękojeść – drewno hebanowe, pierścień róg bawoli
Twardość – 61-62 HRC
Długość całkowita – 42,5 cm
Długość ostrza – 27,0 cm
Szerokość klingi – 3,0 cm
Grubość klingi – 3,0 mm
Sposób ostrzenia – szlif jednostronny praworęczny
Waga – ok. 179 gSakai Takayuki Byakko Shirogami#1 Nóż Kiritsuke Yanagiba 27 cm
699.34 € Dodaj do koszykaSakai Takayuki Byakko Shirogami#1 Nóż Kiritsuke Yanagiba 27 cm
Nóż do sashimi (Yanagi) to tradycyjny japoński nóż, który służy do krojenia świeżych filetów na niemal przezroczyste plastry. Znakomicie się sprawdza podczas przygotowywania sushi, rybnego carpaccio oraz innych potraw z bardzo delikatnych składników. Długie, wąskie i sztywne ostrze zapewnia drobiazgową precyzję, a jednostronny szlif – czyste cięcie. Nożem Yanagi najlepiej wykonywać jednostajny ruch w jednym kierunku: do siebie.
Dane techniczne:
Ostrze – rdzewna stal Shirogami#1 okuta żelazem
Rękojeść – drewno hebanowe, pierścień róg bawoli
Twardość – 61-62 HRC
Długość całkowita – 42,5 cm
Długość ostrza – 27,0 cm
Szerokość klingi – 3,5 cm
Grubość klingi – 3,7 mm
Sposób ostrzenia – szlif jednostronny praworęczny
Waga – ok. 216 gSakai Takayuki Urushi VG-10 Kokushin Nóż uniwersalny 15 cm
172.33 € Dodaj do koszykaSakai Takayuki Urushi VG-10 Kokushin Nóż uniwersalny 15 cm
Japoński nóż typu Petty łączy w sobie funkcję noża uniwersalnego i noża do obierania, dzięki czemu znajduje wiele zastosowań w codziennej pracy. Ponieważ posiada stosunkowo szeroką klingę, świetnie się sprawdza przy wykonywaniu takich zadań, jak krojenie warzyw i serów, siekanie ziół czy usuwanie gniazd z owoców. Ostro zakończony nóż uniwersalny, którym można pracować nad deską, jest idealnym uzupełnieniem pełnowymiarowego noża szefa kuchni.
Dane techniczne:
Ostrze – rdzeń nierdzewna stal VG-10 okuta warstwami stali nierdzewnej
Rękojeść – ręcznie lakierowane drewno dębu
Twardość – 60-61 HRC
Długość całkowita – 28,0 cm
Długość ostrza – 15,0 cm
Szerokość klingi – 3,0 cm
Grubość klingi – 1,8 mm
Sposób ostrzenia – szlif dwustronny symetryczny
Waga – ok. 81 gSakai Takayuki Kasumi Shirogami#3 Nóż Sushikiri 24 cm
300.59 € Dodaj do koszykaSakai Takayuki Kasumi Shirogami#3 Nóż Sushikiri 24 cm
Nóż Sushikiri to japoński nóż kuchenny, który jest używany przede wszystkim do krojenia sushi i sashimi. Jego kształt charakteryzuje się długim ostrzem o lekko zakrzywionej krawędzi tnącej. Ostrze jest cienkie i ostre, co pozwala na precyzyjne cięcie ryb i innych składników sushi.
Dane techniczne:
Ostrze – rdzeń rdzewna stal Shirogami#3
Rękojeść – drewno magnolia
Twardość – 62-63 HRC
Długość całkowita – 40,5 cm
Długość ostrza – 24,0 cm
Szerokość klingi – 8,5 cm
Grubość klingi – 5,0 mm
Sposób ostrzenia – szlif dwustronny symetryczny
Waga – ok. 471 gSakai Takayuki Kasumi Shirogami#3 Nóż Sushikiri 21 cm
267.94 € Dodaj do koszykaSakai Takayuki Kasumi Shirogami#3 Nóż Sushikiri 21 cm
Nóż Sushikiri to japoński nóż kuchenny, który jest używany przede wszystkim do krojenia sushi i sashimi. Jego kształt charakteryzuje się długim ostrzem o lekko zakrzywionej krawędzi tnącej. Ostrze jest cienkie i ostre, co pozwala na precyzyjne cięcie ryb i innych składników sushi.
Dane techniczne:
Ostrze – rdzeń rdzewna stal Shirogami#3
Rękojeść – drewno magnolia
Twardość – 62-63 HRC
Długość całkowita – 37,5 cm
Długość ostrza – 21,0 cm
Szerokość klingi – 7,8 cm
Grubość klingi – 3,8 mm
Sposób ostrzenia – szlif jednostronny praworęczny
Waga – ok. 336 gSakai Takayuki Kasumi Shirogami#3 Nóż Hamokiri 27 cm
419.51 € Dodaj do koszykaSakai Takayuki Kasumi Shirogami#3 Nóż Hamokiri 27 cm
Nóż Hamogiri jest specjalnie przeznaczony do filetowania ryby o nazwie Hamo (japoński gatunek ryby morskiej). Nazwa “Hamogiri” odnosi się do specyficznej ryby, dla której jest przeznaczony, natomiast ten sam nóż jest czasem nazywany “Hone-kiri”, co dosłownie oznacza “cięcie kości”.
Technika Hone-kiri, która jest stosowana do filetowania ryb, wymaga dużej precyzji i umiejętności. Nóż jest dostosowany do specyficznej struktury kości ryby Hamo i umożliwia precyzyjne cięcie mięsa z kością, pozostawiając skórę nienaruszoną.
Dane techniczne:
Ostrze – rdzeń rdzewna stal Shirogami#3
Rękojeść – drewno magnolia
Twardość – 62-63 HRC
Długość całkowita – 44,5 cm
Długość ostrza – 27,0 cm
Szerokość klingi – 5,0 cm
Grubość klingi – 5,4 mm
Sposób ostrzenia – szlif jednostronny praworęczny
Waga – ok. 364 gSakai Takayuki Hammered VG-10 Nóż Kengata 16 cm
179.33 € Dodaj do koszykaSakai Takayuki Hammered VG-10 Nóż Kengata 16 cm
Najbardziej wszechstronny nóż kuchenny, przeznaczony do cięcia, krojenia, szatkowania i plastrowania rozmaitych produktów. Nóż szefa kuchni jest wystarczająco długi, aby można było nim kroić naprawdę duże płaszczyzny, i odpowiednio wyprofilowany, aby zagwarantować użytkownikowi komfort i swobodę ruchów.
Dane techniczne:
Ostrze – rdzeń nierdzewna stal VG-10 okuta 33 warstwami stali nierdzewnej
Rękojeść – drewno hiszpański mahoń
Twardość – 60-61 HRC
Długość całkowita – 29,5 cm
Długość ostrza – 16,0 cm
Szerokość klingi – 4,5 cm
Grubość klingi – 1,6 mm
Sposób ostrzenia – szlif dwustronny symetryczny
Waga – ok. 162 gSakai Takayuki Nanairo VG-10 Blue Nóż Santoku 17 cm
221.30 € Dodaj do koszykaSakai Takayuki Nanairo VG-10 Blue Nóż Santoku 17 cm
Wielofunkcyjny japoński nóż kuchenny, przeznaczony do krojenia warzyw, mięsa i ryb. Posiada obniżony czubek, który znacznie ułatwia szatkowanie, oraz szerokie ostrze, na które można zgarnąć pokrojone produkty, żeby je przenieść np. do sałatki. Doskonale się sprawdza w każdych warunkach pracy, ponieważ dzięki wysoko położonej rękojeści palce nie dotykają deski ani jedzenia.
Dane techniczne:
Ostrze – nierdzewna stal VG-10 okuta warstwami stali nierdzewnej
Rękojeść – tworzywo abs
Twardość – 60-61 HRC
Długość całkowita – 31,0 cm
Długość ostrza – 17,0 cm
Szerokość klingi – 5,0 cm
Grubość klingi – 1,8 mm
Sposób ostrzenia – szlif dwustronny symetryczny
Waga – ok. 157 gSakai Takayuki Nanairo VG-10 Ebony Nóż Santoku 17 cm
221.30 € Dodaj do koszykaSakai Takayuki Nanairo VG-10 Ebony Nóż Santoku 17 cm
Wielofunkcyjny japoński nóż kuchenny, przeznaczony do krojenia warzyw, mięsa i ryb. Posiada obniżony czubek, który znacznie ułatwia szatkowanie, oraz szerokie ostrze, na które można zgarnąć pokrojone produkty, żeby je przenieść np. do sałatki. Doskonale się sprawdza w każdych warunkach pracy, ponieważ dzięki wysoko położonej rękojeści palce nie dotykają deski ani jedzenia.
Dane techniczne:
Ostrze – nierdzewna stal VG-10 okuta warstwami stali nierdzewnej
Rękojeść – tworzywo abs
Twardość – 60-61 HRC
Długość całkowita – 31,0 cm
Długość ostrza – 17,0 cm
Szerokość klingi – 5,0 cm
Grubość klingi – 1,8 mm
Sposób ostrzenia – szlif dwustronny symetryczny
Waga – ok. 154 gSakai Takayuki Nanairo VG-10 Ebony Nóż Szefa kuchni 21 cm
230.63 € Dodaj do koszykaSakai Takayuki Nanairo VG-10 Ebony Nóż Szefa kuchni 21 cm
Najbardziej wszechstronny nóż kuchenny, przeznaczony do cięcia, krojenia, szatkowania i plastrowania rozmaitych produktów. Nóż szefa kuchni jest wystarczająco długi, aby można było nim kroić naprawdę duże płaszczyzny, i odpowiednio wyprofilowany, aby zagwarantować użytkownikowi komfort i swobodę ruchów.
Dane techniczne:
Ostrze – nierdzewna stal VG-10 okuta warstwami stali nierdzewnej
Rękojeść – tworzywo abs
Twardość – 60-61 HRC
Długość całkowita – 36,0 cm
Długość ostrza – 21,0 cm
Szerokość klingi – 4,7 cm
Grubość klingi – 1,9 mm
Sposób ostrzenia – szlif dwustronny symetryczny
Waga – ok. 171 g
Sakai Takayuki: japońska marka noży kuchennych, łącząca tradycję z nowoczesnością. Niezrównana ostrość, trwałość i design.