Noże kuchenne

Noże kuchenne: precyzyjne, wielozadaniowe, wysokiej jakości. Niezbędne w każdej kuchni. Idealne do cięcia, siekania, filetowania.


Wyświetlanie 141–160 z 167 wyników

Produktow na stronie
  • Tojiro Classic VG-10 Nóż Nakiri 16,5 cm

    126.26  Dodaj do koszyka

    Tojiro Classic VG-10 Nóż Nakiri 16,5 cm

    Funkcjonalny nóż kuchenny, przeznaczony do krojenia i siekania różnych rodzajów warzyw. Szerokość japońskiego noża Nakiripozwala kroić duże produkty płynnym ruchem i szybko je przenosić do salaterki lub na patelnię. Cienka, prostokątna klinga jest szczególnie przydatna przy krojeniu twardych warzyw, jak marchewka czy rzodkiew japońska, w długie plastry.

    Dane techniczne:

    Ostrze – laminat 3 warstwowy – rdzeń z VG-10 
    Twardość – 60 HRC +/- 1
    Długość całkowita – 29,8 cm
    Długość ostrza – 16,5 cm
    Szerokość klingi – 4,4 cm
    Grubość klingi – ok. 1,9 mm
    Waga – ok. 185 g

  • Bisbell PP Ochraniacz na ostrze 55mm

    15.23  Dodaj do koszyka

    Bisbell PP Ochraniacz na ostrze 55mm

    Przenoszenie noży kuchennych to temat bliski wielu kucharzom. Wiele teczek przystosowanych do tego zadania zużywa się przez narażenie na kontakt z krawędzią tnącą noża. W celu uniknięca uszkodzeń, warto zaopatrzyć się w ochraniacze na ostrza. Wykonane przez firmę Bisbell, wyposażone w magnesy, przedłużą żywotność zarówno torby, jak I samego noża.

    Ochraniacz występuje w trzech rozmiarach, każdy uniwersalny dla pewnego przedziału długości ostrza.

    Dane techniczne:

    Wymiary – 26,7 x 7,0 x 0,7 cm
    Waga – 147 g
    Maksymalna wysokość ostrza – 5,5 cm

  • Satake Tomoko 420J2 Nóż Nakiri 16cm

    25.53  Dodaj do koszyka

    Satake Tomoko Nóż Nakiri 16 cm

    Specjalistyczny japoński nóż przeznaczony do cięcia ziół i warzyw. Dzięki prostokątnej klindze można szybko przenieść pokrojone składniki do salaterki lub na patelnię. Doświadczony kucharz za pomocą cienkiego noża Nakiri potrafi uzyskać ozdobne, półprzezroczyste plastry (metoda katsura-muki). Prosta krawędź tnąca służy do krojenia w linii pionowej i pozwala zastosować wiele różnych technik, takich jak julienne czy chiffonade.

    Dane techniczne:

    Ostrze – stal 420J2
    Rękojeść – drewno naturalne
    Twardość – 56 HRC +/- 1
    Długość całkowita – 28,5 cm
    Długość ostrza – 16 cm
    Szerokość klingi – 5 cm
    Grubość klingi – ok. 1,5 mm
    Sposób ostrzenia – szlif dwustronny symetryczny
    Waga – ok. 97 g

  • Satake Satoru Nóż uniwersalny Santoku 13,5cm

    32.56  Dodaj do koszyka

    Satake Satoru Nóż kuchenny uniwersalny Santoku 13,5 cm

    Wszechstronny japoński nóż kuchenny, przeznaczony do krojenia warzyw, owoców, mięsa i ryb. Szeroka klinga ułatwia przenoszenie pokrojonych produktów do salaterki lub na patelnię i przydaje się też do rozgniatania czosnku. Santoku, który łączy w sobie funkcje noża szefa kuchni i japońskiego noża do warzyw Nakiri, ma wysoko umieszczoną rękojeść, która zapobiega uderzaniu kłykciami o deskę.

    Dane techniczne:

    Ostrze – stal molibdenowo-wanadowa
    Rękojeść – bakelit wypełniony mączką drzewną
    Twardość – 56-58 HRC
    Długość całkowita – 27 cm
    Długość ostrza – 13,5 cm
    Szerokość klingi – 3,9 cm
    Grubość klingi – ok. 1,7 mm
    Sposób ostrzenia – szlif dwustronny symetryczny
    Waga – ok. 140 g

  • Satake Satoru Nóż Nakiri 16cm

    37.24  Dodaj do koszyka

    Satake Satoru Nóż kuchenny Nakiri 16 cm

    Specjalistyczny japoński nóż przeznaczony do cięcia ziół i warzyw. Dzięki prostokątnej klindze można szybko przenieść pokrojone składniki do salaterki lub na patelnię. Doświadczony kucharz za pomocą cienkiego noża Nakiri potrafi uzyskać ozdobne, półprzezroczyste plastry (metoda katsura-muki). Prosta krawędź tnąca służy do krojenia w linii pionowej i pozwala zastosować wiele różnych technik, takich jak julienne czy chiffonade.

    Dane techniczne:

    Ostrze – stal molibdenowo-wanadowa
    Rękojeść – bakelit wypełniony mączką drzewną
    Twardość – 56-58 HRC
    Długość całkowita – 29,7 cm
    Długość ostrza – 16 cm
    Szerokość klingi – 4,8 cm
    Grubość klingi – ok. 1,7 mm
    Sposób ostrzenia – szlif dwustronny symetryczny
    Waga – ok. 175 g

  • Satake Nashiji Black Pakka Nóż Nakiri 16cm

    55.98  Dodaj do koszyka

    Satake Nashiji Black Pakka Nóż kuchenny Nakiri 16 cm

    Specjalistyczny japoński nóż przeznaczony do cięcia ziół i warzyw. Dzięki prostokątnej klindze można szybko przenieść pokrojone składniki do salaterki lub na patelnię. Doświadczony kucharz za pomocą cienkiego noża Nakiri potrafi uzyskać ozdobne, półprzezroczyste plastry (metoda katsura-muki). Prosta krawędź tnąca służy do krojenia w linii pionowej i pozwala zastosować wiele różnych technik, takich jak julienne czy chiffonade.

    Dane techniczne:

    Ostrze – stal molibdenowo-wanadowa
    Rękojeść – drewno pakka
    Twardość – 56-58 HRC
    Długość całkowita – 29,8 cm
    Długość ostrza – 16 cm
    Szerokość klingi – 4,9 cm
    Grubość klingi – ok. 1,9 mm
    Sposób ostrzenia – szlif dwustronny symetryczny
    Waga – ok. 120 g

  • Satake Nashiji Natural Nóż Nakiri 16cm

    39.59  Dodaj do koszyka

    Satake Nashiji Natural Nóż kuchenny Nakiri 16 cm

    Specjalistyczny japoński nóż przeznaczony do cięcia ziół i warzyw. Dzięki prostokątnej klindze można szybko przenieść pokrojone składniki do salaterki lub na patelnię. Doświadczony kucharz za pomocą cienkiego noża Nakiri potrafi uzyskać ozdobne, półprzezroczyste plastry (metoda katsura-muki). Prosta krawędź tnąca służy do krojenia w linii pionowej i pozwala zastosować wiele różnych technik, takich jak julienne czy chiffonade.

    Dane techniczne:

    Ostrze – stal molibdenowo-wanadowa
    Rękojeść – drewno magnolii pierścień z tworzywa
    Twardość – 56-58 HRC
    Długość całkowita – 31 cm
    Długość ostrza – 16 cm
    Szerokość klingi – 5,1 cm
    Grubość klingi – ok. 1,8 mm
    Sposób ostrzenia – szlif dwustronny symetryczny
    Waga – ok. 120 g  

  • Global SAI Nóż uniwersalny elastyczny 17cm

    112.20  Dodaj do koszyka

    Global SAI Nóż kuchenny uniwersalny elastyczny 17cm SAI-M05

    Wszechstronny nóż kuchenny o wielu zastosowaniach: od obierania warzyw i krojenia wędlin, po zdejmowanie skóry z ryb czy oczyszczanie owoców morza. Cienka i wąska klinga pozwala ciąć w ciasnych miejscach, a zaostrzony czubek pomaga łatwo i szybko wykroić zbędne fragmenty produktu. Elastyczny nóż uniwersalny to doskonałe narzędzie do zadań, które wymagają szczególnej delikatności i precyzji.

    Dane techniczne:

    Ostrze – Stal nierdzewna CROMOVA 18
    Rękojeść – stalowa wypełniona piaskiem
    Twardość – 56-58 HRC
    Długość całkowita – 29,5 cm
    Długość ostrza – 17 cm
    Szerokość klingi – 3 cm
    Grubość klingi – 1,5 mm
    Sposób ostrzenia – szlif dwustronny symetryczny
    Waga – ok. 122 g

    Noże kuchenne Global SAI to ekskluzywna linia, którą Komin Yamada zaprojektował z myślą o wyzwaniach globalnego świata. Wszystkie narzędzia są wytwarzane ręcznie w Japonii, a dzięki połączeniu tradycyjnego rzemiosła z najnowszą technologią wyróżnia je fenomenalna precyzja, ergonomia i wytrzymałość. Współczesny kucharz otrzymuje noże o optymalnych właściwościach użytkowych, które są w pracy wielkim atutem.

    W klingach noży Global SAI zastosowano materiał CROMOVA 18 SANSO. Rdzeń ze stali nierdzewnej CROMOVA 18, o twardości 56-58 HRC, obłożono dwiema warstwami miękkiej stali nierdzewnej SUS410. Dzięki temu ostrze jest bardziej wytrzymałe i odporniejsze na pęknięcia, przebarwienia czy korozję. Płazy głowni posiadają ręcznie młotkowaną powierzchnię, która zapobiega przywieraniu produktów do noża. Grzbiet klingi jest lekko zaokrąglony, aby zwiększyć komfort pracy dłonią. Nowe, ergonomiczne rękojeści są doskonale wyważone, a innowacyjne wgłębienie na kciuk zapewnia lepszą kontrolę nad nożem oraz wygodę podczas pracy. Jednolita konstrukcja sprawia, że noże są higieniczne i łatwe w ostrzeniu.

    Każdy nóż jest polerowany ręcznie i zdobiony siedmioma „kropkami” (wgłębieniami), które symbolizują reguły kodeksu honorowego samurajów, wywodzące się z konfucjanizmu i buddyzmu.

  • Tojiro ORIGAMI Nóż uniwersalny 13cm

    67.70  Dodaj do koszyka

    Nóż kuchenny uniwersalny 13 cm Tojiro Origami

    Wysokiej jakości japoński nóż, przeznaczony do podstawowych kuchennych zadań. Świetnie się sprawdza przy siekaniu ziół, krojeniu warzyw i owoców, oraz w pracy z mniejszymi porcjami mięsa. Nóż posiada dwustronny, wypukły szlif i opuszcza fabrykę ostry jak brzytwa. Dzięki zastosowaniu jednolitego materiału jest niesamowicie wytrzymały i łatwy w pielęgnacji. Takie rozwiązanie pomaga również dbać o higienę pracy.

    Dane techniczne:

    Ostrze – stal nierdzewna molibdenowo – wanadowa
    Rękojeść – stal nierdzewna molibdenowo – wanadowa
    Twardość – 56-58 HRC
    Długość całkowita – 24 cm
    Długość ostrza – 13 cm
    Szerokość klingi – 3 cm
    Grubość klingi – ok. 1,4 mm
    Sposób ostrzenia – szlif dwustronny symetryczny
    Waga – ok. 66 g

    Do produktu dołączono specjalną szczoteczkę do czyszczenia rękojeści od wewnątrz.

     

  • Tojiro Zen Black VG-10 Nóż Nakiri 16,5cm

    135.63  Dodaj do koszyka

    Nóż kuchenny Nakiri 16,5 cm Tojiro Zen Black 

    Japoński nóż przeznaczony do cięcia ziół i warzyw. Cienka, prostokątna klinga pozwala uzyskać półprzezroczyste plastry, a także przenieść pokrojone składniki do salaterki lub na patelnię. Prosta krawędź tnąca służy do krojenia przede wszystkim w linii pionowej, z zastosowaniem wielu różnych technik, takich jak julienne czy chiffonade. Tradycyjna rękojeść w stylu japońskim jest bardzo lekka i świetnie dopasowana do kształtu dłoni.

    Dane techniczne:

    Ostrze – laminat 3 warstwowy – rdzeń z VG-10
    Twardość – 60 HRC +/- 1
    Długość całkowita – 30,1 cm
    Długość ostrza – 16,5 cm
    Szerokość klingi – 5 cm
    Grubość klingi – ok. 2,4 mm
    Waga – ok. 130 g 

  • Tojiro Zen VG-10 Nóż Nakiri 16,5cm

    126.26  Dodaj do koszyka

    Tojiro Zen VG-10 Nóż Nakiri 16,5cm

    Japoński nóż przeznaczony do cięcia ziół i warzyw. Cienka, prostokątna klinga pozwala uzyskać półprzezroczyste plastry, a także przenieść pokrojone składniki do salaterki lub na patelnię. Prosta krawędź tnąca służy do krojenia przede wszystkim w linii pionowej, z zastosowaniem wielu różnych technik, takich jak julienne czy chiffonade. Tradycyjna rękojeść w stylu japońskim jest bardzo lekka i świetnie dopasowana do kształtu dłoni.

    Dane techniczne:

    Ostrze – laminat 3 warstwowy – rdzeń z VG-10 
    Twardość – 60 HRC +/- 1
    Długość całkowita – 30,5 cm
    Długość ostrza – 16,5 cm
    Szerokość klingi – 5 cm
    Grubość klingi – ok. 2,4 mm
    Waga – ok. 130 g

  • Tojiro Classic Damascus VG-10 Nóż Nakiri 16,5cm

    210.58  Dodaj do koszyka

    Tojiro Classic Damascus VG-10 Nóż Nakiri 16,5cm

    Japoński nóż przeznaczony do cięcia ziół i warzyw. Cienka, prostokątna klinga pozwala uzyskać półprzezroczyste plastry, a także przenieść pokrojone składniki do salaterki lub na patelnię. Prosta krawędź tnąca służy do krojenia przede wszystkim w linii pionowej, z zastosowaniem wielu różnych technik, takich jak julienne czy chiffonade.

    Dane techniczne:

    Ostrze – stal 37 warstwowa rdzeń VG-10 
    Twardość – 60 HRC +/- 1
    Długość całkowita – 29,8 cm
    Długość ostrza – 16,5 cm
    Szerokość klingi – 4,6 cm
    Grubość klingi – ok. 1,7 mm
    Waga – ok. 198 g

  • Nóż do szynki / łososia, elastyczny 31cm | Global G-10

    116.89  Dodaj do koszyka

    Nóż kuchenny do szynki i łososia, elastyczny 31cm | Global G-10

    Specjalistyczny nóż do plastrowania delikatnych mięs, takich jak szynka dojrzewająca czy wędzony łosoś. Wyjątkowo długa i wąska klinga pozwala jednym, płynnym ruchem odkroić z dużego płata bardzo cienki plaster. Ostry, elastyczny nóż doskonale się sprawdza zarówno w przypadku mięs soczystych, jak i mięs suchych, które skutecznie „opierają się” grubszym i sztywniejszym ostrzom.

    Dane techniczne:

    Ostrze – Stal nierdzewna CROMOVA 18
    Rękojeść – stalowa wypełniona piaskiem
    Twardość – 56-58 HRC
    Długość całkowita – 43,5 cm
    Długość ostrza – 31 cm
    Szerokość klingi – 1,5 cm
    Grubość klingi – 2 mm
    Sposób ostrzenia – szlif dwustronny symetryczny
    Waga – ok. 141 g

    Noże kuchenne Global słyną z łączenia fenomenalnej skuteczności z eleganckim designem. Są lekkie i doskonale wyważone, a ich cienkie, twarde i wytrzymałe klingi zachowują idealną ostrość przez długi czas. Dzięki jednolitej konstrukcji noże są higieniczne, lepiej leżą w dłoni i łatwiej jest je wyczyścić czy naostrzyć. Indywidualnie wyważana rękojeść została tak skonstruowana, by redukować zmęczenie i nie wyślizgiwać się z rąk. Noże Global, zaprojektowane w 1985 r. przez Komina Yamadę, zdobyły wiele międzynarodowych nagród i cieszą się niesłabnącym uznaniem największych mistrzów kuchni – zarówno profesjonalistów, jak i kuchmistrzów domowych.

  • Bunmei Nóż Yanagi Sashimi 27cm

    84.09  Dodaj do koszyka

    Bunmei Nóż Yanagi Sashimi 27cm 

    Noże kuchenne Yanagi to najpopularniejsza odmiana noża do sashimi, pochodząca z zachodniego regionu Japonii, zwanego Kansai. „Yanagi” znaczy w języku japońskim „wierzba”, ponieważ klinga tego noża przypomina kształtem cienki liść wierzby. Jest długa i wąska, więc idealnie się nadaje do plastrowania surowej ryby lub mięsa jednym cięciem, praktycznie bez przyciskania noża. Yanagi może także służyć do oprawiania ryb i zdejmowania z nich skóry, jeśli usunięto wcześniej ości.

    Dane techniczne:

    Ostrze – stal nierdzewna molibdenowo-wanadowa
    Rękojeść – Drewno magnoliowe
    Twardość ostrza – 56-57 HRC
    Długość całkowita – 42,5 cm
    Długość ostrza – 27,0 cm
    Szerokość ostrza – 3,6 cm
    Grubość klingi – 3,0 mm
    Sposób ostrzenia – szlif jednostronny praworęczny
    Waga – ok. 152 g

  • Nóż uniwersalny ząbkowany 15cm | Global GS-13

    81.75  Dodaj do koszyka

    Nóż kuchenny uniwersalny ząbkowany 15 cm | Global GS-13

    Praktyczny nóż kuchenny uniwersalny, który z łatwością przecina miękkie produkty, np. dojrzałe pomidory czy soczyste steki – bez uszkadzania ich wnętrza. Wystarczy wykonać delikatny ruch w poziomie, żeby pokroić warzywa o twardej skórce, chrupiące pieczywo czy kanapki. Mikroząbki sprawiają, że nóż zachowuje ostrość przez długi czas.

    Dane techniczne:

    Ostrze – Stal nierdzewna CROMOVA 18
    Rękojeść – stalowa wypełniona piaskiem
    Twardość – 56-58 HRC
    Długość całkowita – 26,5 cm
    Długość ostrza – 15 cm
    Szerokość klingi – 2,5 cm
    Grubość klingi – 2 mm
    Sposób ostrzenia – ostrze ząbkowane
    Waga – ok. 113 g

    Noże kuchenne Global słyną z łączenia fenomenalnej skuteczności z eleganckim designem. Są lekkie i doskonale wyważone, a ich cienkie, twarde i wytrzymałe klingi zachowują idealną ostrość przez długi czas. Dzięki jednolitej konstrukcji noże są higieniczne, lepiej leżą w dłoni i łatwiej jest je wyczyścić czy naostrzyć. Indywidualnie wyważana rękojeść została tak skonstruowana, by redukować zmęczenie i nie wyślizgiwać się z rąk. Noże Global, zaprojektowane w 1985 r. przez Komina Yamadę, zdobyły wiele międzynarodowych nagród i cieszą się niesłabnącym uznaniem największych mistrzów kuchni – zarówno profesjonalistów, jak i kuchmistrzów domowych.

  • Nóż kuchenny 11cm | Global GS-1

    79.41  Dodaj do koszyka

    Nóż kuchenny uniwersalny 11 cm | Global GS-1

    Uniwersalny nóż przeznaczony do różnych codziennych zadań, w tym także do usuwania gniazd z warzyw czy owoców. Cienkie, łukowate ostrze świetnie się sprawdzi podczas krojenia delikatnych mięs i ryb, ponieważ posiada długą krawędź tnącą. Trójkątny nóż z ostrym czubkiem to jedno z najpraktyczniejszych narzędzi, jakie mogą się znaleźć w każdej kuchni.

    Dane techniczne:

    Ostrze – Stal nierdzewna CROMOVA 18
    Rękojeść – stalowa wypełniona piaskiem
    Twardość – 56-58 HRC
    Długość całkowita – 22,5 cm
    Długość ostrza – 11 cm
    Szerokość klingi – 2,5 cm
    Grubość klingi – 2 mm
    Sposób ostrzenia – szlif dwustronny symetryczny
    Waga – ok. 100 g

    Noże kuchenne Global słyną z łączenia fenomenalnej skuteczności z eleganckim designem. Są lekkie i doskonale wyważone, a ich cienkie, twarde i wytrzymałe klingi zachowują idealną ostrość przez długi czas. Dzięki jednolitej konstrukcji noże są higieniczne, lepiej leżą w dłoni i łatwiej jest je wyczyścić czy naostrzyć. Indywidualnie wyważana rękojeść została tak skonstruowana, by redukować zmęczenie i nie wyślizgiwać się z rąk. Noże Global, zaprojektowane w 1985 r. przez Komina Yamadę, zdobyły wiele międzynarodowych nagród i cieszą się niesłabnącym uznaniem największych mistrzów kuchni – zarówno profesjonalistów, jak i kuchmistrzów domowych.

  • Tojiro Flash VG-10 Nóż uniwersalny 13cm

    116.89  Dodaj do koszyka

    Nóż kuchenny uniwersalny Tojiro Flash 13 cm

    Poręczny nóż kuchenny, bardzo praktyczny przy produktach małej i średniej wielkości, takich jak rzodkiewka czy cytryna. Doskonale się sprawdza podczas cięcia marchewki “w kostkę”, krojenia oliwek lub małego pieczywa. Idealny dla tych, którzy nie lubią dużych noży.

    Dane techniczne:

    Ostrze – stal 63 warstwowa rdzeń VG-10 
    Twardość – 60 HRC +/- 1
    Długość całkowita – 23,3 cm
    Długość ostrza – 13 cm
    Szerokość klingi – 2,6 cm
    Grubość klingi – ok. 1,7 mm
    Waga – ok. 81 g

     

  • Tojiro Classic VG-10 Nóż uniwersalny 12cm

    86.44  Dodaj do koszyka

    Tojiro Classic VG-10 Nóż uniwersalny 12cm

    Poręczny nóż kuchenny, bardzo praktyczny przy produktach małej i średniej wielkości, takich jak rzodkiewka czy cytryna. Nóż uniwersalny doskonale się sprawdza podczas cięcia marchewki “w kostkę”, krojenia oliwek lub małego pieczywa. Idealny dla tych, którzy nie lubią dużych noży.

    Dane techniczne:

    Ostrze – laminat 3 warstwowy – rdzeń z VG-10 
    Twardość – 60 HRC +/- 1
    Długość całkowita – 23 cm
    Długość ostrza – 12 cm
    Szerokość klingi – 2,5 cm
    Grubość klingi – ok. 1,8 mm
    Waga – ok. 62 g

  • Tojiro Classic Damascus VG-10 Nóż uniwersalny 15cm

    109.86  Dodaj do koszyka

    Tojiro Classic Damascus VG-10 Nóż uniwersalny 15cm

    Poręczny nóż kuchenny, szczególnie praktyczny przy produktach małej i średniej wielkości, takich jak rzodkiewka czy cytryna. Nóż uniwersalny doskonale się sprawdza podczas cięcia marchewki w kostkę, krojenia oliwek lub małego pieczywa. Idealny dla tych, którzy nie lubią dużych noży.

    Dane techniczne:

    Ostrze – stal 37 warstwowa rdzeń VG-10 
    Twardość – 60 HRC +/- 1
    Długość całkowita – 25,6 cm
    Długość ostrza – 15 cm
    Szerokość klingi – 2,6 cm
    Grubość klingi – ok. 1,5 mm
    Waga – ok. 75 g

  • Tojiro Zen VG-10 Nóż uniwersalny 13cm

    70.04  Dodaj do koszyka

    Tojiro Zen VG-10 Nóż uniwersalny 13cm

    Poręczny nóż kuchenny, bardzo praktyczny przy produktach małej i średniej wielkości, takich jak rzodkiewka czy cytryna. Nóż uniwersalny doskonale się sprawdza podczas cięcia marchewki “w kostkę”, krojenia oliwek lub małego pieczywa. Idealny dla tych, którzy nie lubią dużych noży.

    Dane techniczne:

    Ostrze – laminat 3 warstwowy – rdzeń z VG-10 
    Twardość – 60 HRC +/- 1
    Długość całkowita – 25 cm
    Długość ostrza – 13 cm
    Szerokość klingi – 2,8 cm
    Grubość klingi – ok. 2 mm
    Waga – ok. 40 g

Shopping Cart

Aktywne filtry

Filtry

167 produkty znaleziony

Zastosowanie
Stal
Rękojeść
Długość Całkowita (cm)
Grubość (mm)
Długość ostrza (cm)
Szerokość ostrza (cm)
Sposób ostrzenia
Waga (g)

Scroll to Top