Hand Made

Produktow na stronie
  • Hideo Kitaoka Aogami#2 Satin Damascus Nóż Yanagiba 27 cm

    398.98  Dodaj do koszykaQuick View

    Hideo Kitaoka Aogami#2 Satin Damascus Nóż Yanagiba 27 cm

    Nóż do sashimi (Yanagi) to tradycyjny japoński nóż, który służy do krojenia świeżych filetów na niemal przezroczyste plastry. Znakomicie się sprawdza podczas przygotowywania sushi, rybnego carpaccio oraz innych potraw z bardzo delikatnych składników. Długie, wąskie i sztywne ostrze zapewnia drobiazgową precyzję, a jednostronny szlif – czyste cięcie. Nożem Yanagi najlepiej wykonywać jednostajny ruch w jednym kierunku: do siebie.

    Dane techniczne:

    Ostrze – stal 11 warstwowa rdzewna stal, rdzeń – #2 Shirogami
    Rękojeść – drewno magnolii
    Twardość – 62-63 HRC
    Długość całkowita – 41,7 cm
    Długość ostrza – 27,0 cm
    Szerokość klingi – 3,5 cm
    Grubość klingi – 3,4 mm
    Sposób ostrzenia – szlif jednostronny praworęczny
    Waga – ok. 168 g

  • Hideo Kitaoka Aogami#2 Satin Damascus Nóż Yanagiba 24 cm

    272.17  Dodaj do koszykaQuick View

    Hideo Kitaoka Aogami#2 Satin Damascus Nóż Yanagiba 24 cm

    Nóż do sashimi (Yanagi) to tradycyjny japoński nóż, który służy do krojenia świeżych filetów na niemal przezroczyste plastry. Znakomicie się sprawdza podczas przygotowywania sushi, rybnego carpaccio oraz innych potraw z bardzo delikatnych składników. Długie, wąskie i sztywne ostrze zapewnia drobiazgową precyzję, a jednostronny szlif – czyste cięcie. Nożem Yanagi najlepiej wykonywać jednostajny ruch w jednym kierunku: do siebie.

    Dane techniczne:

    Ostrze – stal 11 warstwowa rdzewna stal, rdzeń – #2 Shirogami
    Rękojeść – drewno magnolii
    Twardość – 62-63 HRC
    Długość całkowita – 38,0 cm
    Długość ostrza – 24,0 cm
    Szerokość klingi – 3,2 cm
    Grubość klingi – 2,8 mm
    Sposób ostrzenia – szlif jednostronny praworęczny
    Waga – ok. 136 g

  • Takeshi Saji SRS-13 Nóż Szefa kuchni 24 cm

    701.91  Dodaj do koszykaQuick View

    Takeshi Saji SRS-13 Nóż Szefa kuchni 24 cm

    Najbardziej wszechstronny nóż kuchenny, przeznaczony do cięcia, krojenia, szatkowania i plastrowania rozmaitych produktów. Jest wystarczająco długi, aby można było nim kroić duże porcje, i odpowiednio wyprofilowany, aby swobodnie można było przesuwać klingę w obydwu kierunkach.

    Dane techniczne:

    Ostrze – stal 21 warstwowa SRS-13
    Rękojeść – róg jeleni
    Twardość – 64 +/- 1 HRC 
    Długość całkowita – 38,0 cm
    Długość ostrza – 24 cm
    Szerokość klingi – 5,2 cm
    Grubość klingi – 2,81 mm
    Sposób ostrzenia – szlif dwustronny symetryczny
    Waga – ok. 271 g

  • Takeshi Saji SRS-13 Micarta Chinski nóż do siekania 22cm

    795.84  Dodaj do koszykaQuick View

    Takeshi Saji SRS-13 Micarta Chinski nóż do siekania 22cm

    Tasak chiński, który w kuchni azjatyckiej wykorzystywany jest na co dzień do krojenia różnych produktów i pełni funkcję noża szefa kuchni. Posiada solidną, lecz stosunkowo cienką klingę, więc nie można nim rąbać kości ani mrożonek. Szeroki, ostry nóż to doskonałe narzędzie do takich zadań, jak krojenie warzyw w kostkę, porcjowanie drobiu, siekanie surowego mięsa czy rozgniatanie czosnku lub imbiru.

    Dane techniczne:

    Ostrze – rdzeń SRS-13 okuty stalą nierdzewną
    Rękojeść – micarta
    Twardość – 63 HRC +/- 1
    Długość całkowita – 33,5 cm
    Długość ostrza – 22,0 cm
    Szerokość klingi – 11,4 cm
    Grubość klingi – 2,0 mm
    Sposób ostrzenia – szlif dwustronny symetryczny
    Waga – ok. 547 g

  • Takeshi Saji Blue Steel Nóż Santoku ręcznie kuty 18 cm

    539.87  Dodaj do koszykaQuick View

    Takeshi Saji Blue Steel Nóż kuchenny Santoku ręcznie kuty 18 cm

    Japoński nóż kuchenny, przeznaczony do krojenia warzyw, mięsa i ryb. Posiada obniżony czubek, który znacznie ułatwia szatkowanie, oraz szeroką klingę, na którą można zgarnąć pokrojone produkty, żeby je przenieść do salaterki lub na patelnię. Nóż Santoku doskonale się sprawdza w każdych warunkach pracy, ponieważ dzięki wysoko położonej rękojeści palce nie dotykają deski ani jedzenia.

    Dane techniczne:

    Ostrze – 11 warstwowa stal, rdzewny rdzeń Blue Steel #2 okuty 10 warstwami stali nierdzewnej, mosiądzu i miedzi 
    Rękojeść – czarno-szara micarta
    Twardość – 61 +/- 1 HRC 
    Długość całkowita – 30,5 cm
    Długość ostrza – 18 cm
    Szerokość klingi – 4,5 cm
    Grubość klingi – 2,3 mm
    Sposób ostrzenia – szlif dwustronny symetryczny
    Waga – ok. 227 g

  • Hideo Kitaoka Shirogami Satin Nóż Kiritsuke 27cm

    352.01  Dodaj do koszykaQuick View

    Hideo Kitaoka Nóż kuchenny Shirogami Kiritsuke 27 cm

    Japoński nóż kuchenny mistrza Hideo Kitaoka, noże Kiritsuke to profesjonalne japońskie noże ostrzone jednostronnie. Idealny wybór do przygotowywania sushi, filetowania ryb oraz warzyw i owoców. 

    Dane techniczne:

    Ostrze – stal 11 warstwowa rdzewna stal, rdzeń – #2 Shirogami
    Rękojeść – drewno różane
    Twardość – 61-63 HRC
    Długość całkowita – 41,0 cm
    Długość ostrza – 27,0 cm
    Szerokość klingi – 3,6 cm
    Grubość klingi – 3,8 mm
    Sposób ostrzenia – szlif jednostronny praworęczny
    Waga – ok. 193 g

  • Hideo Kitaoka Shirogami Satin Damascus Nóż Kamagata Usuba 18cm

    265.12  Dodaj do koszykaQuick View

    Hideo Kitaoka Shirogami Satin Damascus Nóż Kamagata Usuba 18cm

    Usuba to brat bliźniak nakiri, jego przeznaczeniem jest plastrowanie warzyw i cięcie ich na drobne kawałki. W przeciwieństwie do nakiri, usuba jest ostrzona jednostronnie. Wielu kucharzy uważa to za zaletę ze względu na prostotę ostrzenia tego typu noża. Kamagata tym różni się od tradycyjnej usuby, że posiada półokrągły czubek ostrza – bardzo podobny kształtem do santoku. Znacznie ułatwia on rolowanie warzyw w celach dekoracyjnych i cięcie ich na drobne plasterki.

    Dane techniczne:

    Ostrze – stal 11 warstwowa rdzewna stal, rdzeń – #2 Shirogami
    Rękojeść – drewno różane
    Twardość – 61-63 HRC
    Długość całkowita – 32,0 cm
    Długość ostrza – 18,0 cm
    Szerokość klingi – 4,7 cm
    Grubość klingi – 3,6 mm
    Sposób ostrzenia – szlif jednostronny praworęczny
    Waga – ok. 162 g

  • Hideo Kitaoka Shirogami Satin Damascus Nóż Miroshi Deba 21cm

    398.98  Dodaj do koszykaQuick View

    Hideo Kitaoka Shirogami Satin Damascus Nóż Miroshi Deba 21cm

    Tradycyjny japoński nóż z grubą, zwężającą się klingą, który służy do odgławiania i filetowania ryb w taki sposób, żeby nie uszkodzić ich delikatnego mięsa. W Japonii bywa często używany do sprawiania mięsa drobiowego, ale nie jest klasycznym tasakiem i nie powinno się nim mocno uderzać. Aby przeciąć ość, wystarczy lekko nacisnąć grzbiet noża i wykonać szybkie, precyzyjne cięcie. Ostry czubek i krótkie ostrze ułatwiają kontrolę ruchów, co jest szczególnie ważne, gdy trzeba dostać się nożem do ciasnych miejsc.

    Dane techniczne:

    Ostrze – stal 11 warstwowa rdzewna stal, rdzeń – #2 Shirogami
    Rękojeść – drewno różane
    Twardość – 61-63 HRC
    Długość całkowita – 36,5 cm
    Długość ostrza – 21,0 cm
    Szerokość klingi – 4,6 cm
    Grubość klingi – 7,0 mm
    Sposób ostrzenia – szlif jednostronny praworęczny
    Waga – ok. 307 g

  • Hideo Kitaoka Shirogami Satin Nóż Kamagata Usuba 12 cm

    175.89  Dodaj do koszykaQuick View

    Hideo Kitaoka Shirogami Satin Nóż Kamagata Usuba 12 cm

    Usuba to brat bliźniak nakiri, jego przeznaczeniem jest plastrowanie warzyw i cięcie ich na drobne kawałki. W przeciwieństwie do nakiri, usuba jest ostrzona jednostronnie. Wielu kucharzy uważa to za zaletę ze względu na prostotę ostrzenia tego typu noża. Kamagata tym różni się od tradycyjnej usuby, że posiada półokrągły czubek ostrza – bardzo podobny kształtem do santoku. Znacznie ułatwia on rolowanie warzyw w celach dekoracyjnych i cięcie ich na drobne plasterki.

    Dane techniczne:

    Ostrze – stal 11 warstwowa rdzewna stal, rdzeń – #2 Shirogami
    Rękojeść – drewno różane
    Twardość – 61-63 HRC
    Długość całkowita – 23,5 cm
    Długość ostrza – 12,0 cm
    Szerokość klingi – 4,0 cm
    Grubość klingi – 4,0 mm
    Sposób ostrzenia – szlif jednostronny praworęczny
    Waga – ok. 110 g

  • Hideo Kitaoka Shirogami Black Oktagon Nóż Kamagata Usuba 18 cm

    227.55  Dodaj do koszykaQuick View

    Hideo Kitaoka Shirogami Black Oktagon Nóż Kamagata Usuba 18 cm

    Usuba to brat bliźniak nakiri, jego przeznaczeniem jest plastrowanie warzyw i cięcie ich na drobne kawałki. W przeciwieństwie do nakiri, usuba jest ostrzona jednostronnie. Wielu kucharzy uważa to za zaletę ze względu na prostotę ostrzenia tego typu noża. Kamagata tym różni się od tradycyjnej usuby, że posiada półokrągły czubek ostrza – bardzo podobny kształtem do santoku. Znacznie ułatwia on rolowanie warzyw w celach dekoracyjnych i cięcie ich na drobne plasterki.

    Dane techniczne:

    Ostrze – stal 2 warstwowa rdzewna stal, rdzeń – #2 Shirogami
    Rękojeść – oktagonalna drewno różane, pierścień róg bawoli
    Twardość – 61-63 HRC
    Długość całkowita – 32 cm
    Długość ostrza – 18 cm
    Szerokość klingi – 4,7 cm
    Grubość klingi – 4 mm
    Sposób ostrzenia – szlif jednostronny praworęczny
    Waga – ok. 201 g

  • Takeshi Saji SRS-13 Róg Jeleni Nóż Szefa 24cm

    563.36  Dodaj do koszykaQuick View

    Takeshi Saji SRS-13 Róg Jeleni Nóż Szefa 24cm

    Najbardziej wszechstronny nóż kuchenny, przeznaczony do krojenia, siekania, szatkowania i plastrowania rozmaitych produktów. We wprawnych rękach nóż szefa kuchni poradzi sobie nawet z porcjowaniem drobiu, usuwaniem kości z mięsa czy filetowaniem ryb. Średniej długości ostrze pozwala kroić większe płaszczyzny i gwarantuje pełną kontrolę nad nożem.

    Dane techniczne:

    Ostrze – szybkotnąca stal proszkowa SRS-13
    Rękojeść – róg jeleni
    Twardość – 64 HRC +/- 1
    Długość całkowita – 37,7 cm
    Długość ostrza – 24,0 cm
    Szerokość klingi – 5,0 cm
    Grubość klingi – ok. 2,0 mm
    Sposób ostrzenia – szlif dwustronny symetryczny
    Waga – ok. 279 g

Shopping Cart

Filtr wg atrybutu

Scroll to Top