Hand Made

    Produktow na stronie
    • Hideo Kitaoka Aogami#2 Satin Damascus Nóż Yanagiba 27 cm

      396.04  Dodaj do koszykaQuick View

      Hideo Kitaoka Aogami#2 Satin Damascus Nóż Yanagiba 27 cm

      Nóż do sashimi (Yanagi) to tradycyjny japoński nóż, który służy do krojenia świeżych filetów na niemal przezroczyste plastry. Znakomicie się sprawdza podczas przygotowywania sushi, rybnego carpaccio oraz innych potraw z bardzo delikatnych składników. Długie, wąskie i sztywne ostrze zapewnia drobiazgową precyzję, a jednostronny szlif – czyste cięcie. Nożem Yanagi najlepiej wykonywać jednostajny ruch w jednym kierunku: do siebie.

      Dane techniczne:

      Ostrze – stal 11 warstwowa rdzewna stal, rdzeń – #2 Shirogami
      Rękojeść – drewno magnolii
      Twardość – 62-63 HRC
      Długość całkowita – 41,7 cm
      Długość ostrza – 27,0 cm
      Szerokość klingi – 3,5 cm
      Grubość klingi – 3,4 mm
      Sposób ostrzenia – szlif jednostronny praworęczny
      Waga – ok. 168 g

    • Hideo Kitaoka Aogami#2 Satin Damascus Nóż Yanagiba 24 cm

      270.16  Dodaj do koszykaQuick View

      Hideo Kitaoka Aogami#2 Satin Damascus Nóż Yanagiba 24 cm

      Nóż do sashimi (Yanagi) to tradycyjny japoński nóż, który służy do krojenia świeżych filetów na niemal przezroczyste plastry. Znakomicie się sprawdza podczas przygotowywania sushi, rybnego carpaccio oraz innych potraw z bardzo delikatnych składników. Długie, wąskie i sztywne ostrze zapewnia drobiazgową precyzję, a jednostronny szlif – czyste cięcie. Nożem Yanagi najlepiej wykonywać jednostajny ruch w jednym kierunku: do siebie.

      Dane techniczne:

      Ostrze – stal 11 warstwowa rdzewna stal, rdzeń – #2 Shirogami
      Rękojeść – drewno magnolii
      Twardość – 62-63 HRC
      Długość całkowita – 38,0 cm
      Długość ostrza – 24,0 cm
      Szerokość klingi – 3,2 cm
      Grubość klingi – 2,8 mm
      Sposób ostrzenia – szlif jednostronny praworęczny
      Waga – ok. 136 g

    • Takeshi Saji SRS-13 Nóż Szefa kuchni 24 cm

      696.74  Dodaj do koszykaQuick View

      Takeshi Saji SRS-13 Nóż Szefa kuchni 24 cm

      Najbardziej wszechstronny nóż kuchenny, przeznaczony do cięcia, krojenia, szatkowania i plastrowania rozmaitych produktów. Jest wystarczająco długi, aby można było nim kroić duże porcje, i odpowiednio wyprofilowany, aby swobodnie można było przesuwać klingę w obydwu kierunkach.

      Dane techniczne:

      Ostrze – stal 21 warstwowa SRS-13
      Rękojeść – róg jeleni
      Twardość – 64 +/- 1 HRC 
      Długość całkowita – 38,0 cm
      Długość ostrza – 24 cm
      Szerokość klingi – 5,2 cm
      Grubość klingi – 2,81 mm
      Sposób ostrzenia – szlif dwustronny symetryczny
      Waga – ok. 271 g

    • Takeshi Saji SRS-13 Micarta Chinski nóż do siekania 22cm

      789.98  Dodaj do koszykaQuick View

      Takeshi Saji SRS-13 Micarta Chinski nóż do siekania 22cm

      Tasak chiński, który w kuchni azjatyckiej wykorzystywany jest na co dzień do krojenia różnych produktów i pełni funkcję noża szefa kuchni. Posiada solidną, lecz stosunkowo cienką klingę, więc nie można nim rąbać kości ani mrożonek. Szeroki, ostry nóż to doskonałe narzędzie do takich zadań, jak krojenie warzyw w kostkę, porcjowanie drobiu, siekanie surowego mięsa czy rozgniatanie czosnku lub imbiru.

      Dane techniczne:

      Ostrze – rdzeń SRS-13 okuty stalą nierdzewną
      Rękojeść – micarta
      Twardość – 63 HRC +/- 1
      Długość całkowita – 33,5 cm
      Długość ostrza – 22,0 cm
      Szerokość klingi – 11,4 cm
      Grubość klingi – 2,0 mm
      Sposób ostrzenia – szlif dwustronny symetryczny
      Waga – ok. 547 g

    • Takeshi Saji Blue Steel Nóż Santoku ręcznie kuty 18 cm

      535.90  Dodaj do koszykaQuick View

      Takeshi Saji Blue Steel Nóż kuchenny Santoku ręcznie kuty 18 cm

      Japoński nóż kuchenny, przeznaczony do krojenia warzyw, mięsa i ryb. Posiada obniżony czubek, który znacznie ułatwia szatkowanie, oraz szeroką klingę, na którą można zgarnąć pokrojone produkty, żeby je przenieść do salaterki lub na patelnię. Nóż Santoku doskonale się sprawdza w każdych warunkach pracy, ponieważ dzięki wysoko położonej rękojeści palce nie dotykają deski ani jedzenia.

      Dane techniczne:

      Ostrze – 11 warstwowa stal, rdzewny rdzeń Blue Steel #2 okuty 10 warstwami stali nierdzewnej, mosiądzu i miedzi 
      Rękojeść – czarno-szara micarta
      Twardość – 61 +/- 1 HRC 
      Długość całkowita – 30,5 cm
      Długość ostrza – 18 cm
      Szerokość klingi – 4,5 cm
      Grubość klingi – 2,3 mm
      Sposób ostrzenia – szlif dwustronny symetryczny
      Waga – ok. 227 g

    • Hideo Kitaoka Shirogami Satin Nóż Kiritsuke 27cm

      349.42  Dodaj do koszykaQuick View

      Hideo Kitaoka Nóż kuchenny Shirogami Kiritsuke 27 cm

      Japoński nóż kuchenny mistrza Hideo Kitaoka, noże Kiritsuke to profesjonalne japońskie noże ostrzone jednostronnie. Idealny wybór do przygotowywania sushi, filetowania ryb oraz warzyw i owoców. 

      Dane techniczne:

      Ostrze – stal 11 warstwowa rdzewna stal, rdzeń – #2 Shirogami
      Rękojeść – drewno różane
      Twardość – 61-63 HRC
      Długość całkowita – 41,0 cm
      Długość ostrza – 27,0 cm
      Szerokość klingi – 3,6 cm
      Grubość klingi – 3,8 mm
      Sposób ostrzenia – szlif jednostronny praworęczny
      Waga – ok. 193 g

    • Hideo Kitaoka Shirogami Satin Damascus Nóż Kamagata Usuba 18cm

      263.17  Dodaj do koszykaQuick View

      Hideo Kitaoka Shirogami Satin Damascus Nóż Kamagata Usuba 18cm

      Usuba to brat bliźniak nakiri, jego przeznaczeniem jest plastrowanie warzyw i cięcie ich na drobne kawałki. W przeciwieństwie do nakiri, usuba jest ostrzona jednostronnie. Wielu kucharzy uważa to za zaletę ze względu na prostotę ostrzenia tego typu noża. Kamagata tym różni się od tradycyjnej usuby, że posiada półokrągły czubek ostrza – bardzo podobny kształtem do santoku. Znacznie ułatwia on rolowanie warzyw w celach dekoracyjnych i cięcie ich na drobne plasterki.

      Dane techniczne:

      Ostrze – stal 11 warstwowa rdzewna stal, rdzeń – #2 Shirogami
      Rękojeść – drewno różane
      Twardość – 61-63 HRC
      Długość całkowita – 32,0 cm
      Długość ostrza – 18,0 cm
      Szerokość klingi – 4,7 cm
      Grubość klingi – 3,6 mm
      Sposób ostrzenia – szlif jednostronny praworęczny
      Waga – ok. 162 g

    • Hideo Kitaoka Shirogami Satin Damascus Nóż Miroshi Deba 21cm

      396.04  Dodaj do koszykaQuick View

      Hideo Kitaoka Shirogami Satin Damascus Nóż Miroshi Deba 21cm

      Tradycyjny japoński nóż z grubą, zwężającą się klingą, który służy do odgławiania i filetowania ryb w taki sposób, żeby nie uszkodzić ich delikatnego mięsa. W Japonii bywa często używany do sprawiania mięsa drobiowego, ale nie jest klasycznym tasakiem i nie powinno się nim mocno uderzać. Aby przeciąć ość, wystarczy lekko nacisnąć grzbiet noża i wykonać szybkie, precyzyjne cięcie. Ostry czubek i krótkie ostrze ułatwiają kontrolę ruchów, co jest szczególnie ważne, gdy trzeba dostać się nożem do ciasnych miejsc.

      Dane techniczne:

      Ostrze – stal 11 warstwowa rdzewna stal, rdzeń – #2 Shirogami
      Rękojeść – drewno różane
      Twardość – 61-63 HRC
      Długość całkowita – 36,5 cm
      Długość ostrza – 21,0 cm
      Szerokość klingi – 4,6 cm
      Grubość klingi – 7,0 mm
      Sposób ostrzenia – szlif jednostronny praworęczny
      Waga – ok. 307 g

    • Hideo Kitaoka Shirogami Satin Nóż Kamagata Usuba 12 cm

      174.59  Dodaj do koszykaQuick View

      Hideo Kitaoka Shirogami Satin Nóż Kamagata Usuba 12 cm

      Usuba to brat bliźniak nakiri, jego przeznaczeniem jest plastrowanie warzyw i cięcie ich na drobne kawałki. W przeciwieństwie do nakiri, usuba jest ostrzona jednostronnie. Wielu kucharzy uważa to za zaletę ze względu na prostotę ostrzenia tego typu noża. Kamagata tym różni się od tradycyjnej usuby, że posiada półokrągły czubek ostrza – bardzo podobny kształtem do santoku. Znacznie ułatwia on rolowanie warzyw w celach dekoracyjnych i cięcie ich na drobne plasterki.

      Dane techniczne:

      Ostrze – stal 11 warstwowa rdzewna stal, rdzeń – #2 Shirogami
      Rękojeść – drewno różane
      Twardość – 61-63 HRC
      Długość całkowita – 23,5 cm
      Długość ostrza – 12,0 cm
      Szerokość klingi – 4,0 cm
      Grubość klingi – 4,0 mm
      Sposób ostrzenia – szlif jednostronny praworęczny
      Waga – ok. 110 g

    • Takeshi Saji SRS-13 Róg Jeleni Nóż Szefa 24cm

      559.21  Dodaj do koszykaQuick View

      Takeshi Saji SRS-13 Róg Jeleni Nóż Szefa 24cm

      Najbardziej wszechstronny nóż kuchenny, przeznaczony do krojenia, siekania, szatkowania i plastrowania rozmaitych produktów. We wprawnych rękach nóż szefa kuchni poradzi sobie nawet z porcjowaniem drobiu, usuwaniem kości z mięsa czy filetowaniem ryb. Średniej długości ostrze pozwala kroić większe płaszczyzny i gwarantuje pełną kontrolę nad nożem.

      Dane techniczne:

      Ostrze – szybkotnąca stal proszkowa SRS-13
      Rękojeść – róg jeleni
      Twardość – 64 HRC +/- 1
      Długość całkowita – 37,7 cm
      Długość ostrza – 24,0 cm
      Szerokość klingi – 5,0 cm
      Grubość klingi – ok. 2,0 mm
      Sposób ostrzenia – szlif dwustronny symetryczny
      Waga – ok. 279 g

    Shopping Cart

    Aktywne filtry

    Filtry

       

      Zastosowanie
      Stal
      Rękojeść
      Długość Całkowita (cm)
      Grubość (mm)
      Długość ostrza (cm)
      Szerokość ostrza (cm)
      Sposób ostrzenia
      Waga (g)
      Scroll to Top