Sakai Takayuki

Sakai Takayuki: japońska marka noży kuchennych, łącząca tradycję z nowoczesnością. Niezrównana ostrość, trwałość i design.

Wyświetlanie wszystkich wyników: 2

Produktow na stronie
  • Sakai Takayuki Byakko Shirogami#1 Nóż Kiritsuke Yanagiba 27 cm

    701.47  Dodaj do koszyka

    Sakai Takayuki Byakko Shirogami#1 Nóż Kiritsuke Yanagiba 27 cm

    Nóż do sashimi (Yanagi) to tradycyjny japoński nóż, który służy do krojenia świeżych filetów na niemal przezroczyste plastry. Znakomicie się sprawdza podczas przygotowywania sushi, rybnego carpaccio oraz innych potraw z bardzo delikatnych składników. Długie, wąskie i sztywne ostrze zapewnia drobiazgową precyzję, a jednostronny szlif – czyste cięcie. Nożem Yanagi najlepiej wykonywać jednostajny ruch w jednym kierunku: do siebie.

    Dane techniczne:

    Ostrze – rdzewna stal Shirogami#1 okuta żelazem
    Rękojeść – drewno hebanowe, pierścień róg bawoli
    Twardość – 61-62 HRC
    Długość całkowita – 42,5 cm
    Długość ostrza – 27,0 cm
    Szerokość klingi – 3,5 cm
    Grubość klingi – 3,7 mm
    Sposób ostrzenia – szlif jednostronny praworęczny
    Waga – ok. 216 g

  • Sakai Takayuki Kasumi Shirogami#3 Nóż Hamokiri 27 cm

    420.79  Dodaj do koszyka

    Sakai Takayuki Kasumi Shirogami#3 Nóż Hamokiri 27 cm

    Nóż Hamogiri jest specjalnie przeznaczony do filetowania ryby o nazwie Hamo (japoński gatunek ryby morskiej). Nazwa “Hamogiri” odnosi się do specyficznej ryby, dla której jest przeznaczony, natomiast ten sam nóż jest czasem nazywany “Hone-kiri”, co dosłownie oznacza “cięcie kości”.

    Technika Hone-kiri, która jest stosowana do filetowania ryb, wymaga dużej precyzji i umiejętności. Nóż jest dostosowany do specyficznej struktury kości ryby Hamo i umożliwia precyzyjne cięcie mięsa z kością, pozostawiając skórę nienaruszoną.

    Dane techniczne:

    Ostrze – rdzeń rdzewna stal Shirogami#3
    Rękojeść – drewno magnolia
    Twardość – 62-63 HRC
    Długość całkowita – 44,5 cm
    Długość ostrza – 27,0 cm
    Szerokość klingi – 5,0 cm
    Grubość klingi – 5,4 mm
    Sposób ostrzenia – szlif jednostronny praworęczny
    Waga – ok. 364 g

Sakai Takayuki: japońska marka noży kuchennych, łącząca tradycję z nowoczesnością. Niezrównana ostrość, trwałość i design.

Shopping Cart

Aktywne filtry

Filtry

2 produkty znaleziony

Zastosowanie
Stal
Rękojeść
Długość Całkowita (cm)
Grubość (mm)
Długość ostrza (cm)
Szerokość ostrza (cm)
Sposób ostrzenia
Waga (g)

Scroll to Top