Tojiro Shirogami to seria noży kuchennych, które charakteryzują się doskonałą ostrością i łatwością ostrzenia dzięki wykorzystaniu wysokiej jakości stali Shirogami. Ta tradycyjna japońska stal jest ceniona przez profesjonalnych kucharzy i pasjonatów gotowania za jej zdolność do uzyskiwania wyjątkowo ostrego ostrza. Noże z serii Tojiro Shirogami to niezastąpione narzędzie w każdej kuchni, gwarantujące doskonałe rezultaty podczas przygotowywania potraw.
Klasyczny japoński nóż kuchenny do plastrowania o długim, wąskim i cienkim ostrzu w kształcie liścia wierzby, przeznaczony do cięcia surowych filetów rybnych na cieniutkie, niemal przezroczyste plastry. Doskonale się sprawdza podczas przygotowywania sashimi, rybnego carpaccio oraz różnych wariantów sushi. Nożem Yanagi najlepiej wykonywać jednostajny ruch w jednym kierunku: do siebie. W tym modelu krawędź grzbietu ma szlif ukośny, co zwiększa wygodę przy prowadzeniu noża palcem wskazującym.
Dane techniczne:
Ostrze – stal 3 warstwowa rdzewna stal, rdzeń – Shirogami #2 Twardość – 60 HRC +/- 1 Długość całkowita – 37,5 cm Długość ostrza – 24 cm Szerokość klingi – 3,0 cm Grubość klingi – 2,8 mm Waga – ok. 131 g
Klasyczny japoński nóż kuchenny do plastrowania o długim, wąskim i cienkim ostrzu w kształcie liścia wierzby, przeznaczony do cięcia surowych filetów rybnych na cieniutkie, niemal przezroczyste plastry. Doskonale się sprawdza podczas przygotowywania sashimi, rybnego carpaccio oraz różnych wariantów sushi. Nożem Yanagi najlepiej wykonywać jednostajny ruch w jednym kierunku: do siebie. W tym modelu krawędź grzbietu ma szlif ukośny, co zwiększa wygodę przy prowadzeniu noża palcem wskazującym.
Dane techniczne:
Ostrze – stal 3 warstwowa rdzewna stal, rdzeń – Shirogami #2 Twardość – 60 HRC +/- 1 Długość całkowita – 40,5 cm Długość ostrza – 27 cm Szerokość klingi – 3,0 cm Grubość klingi – 3,4 mm Sposób ostrzenia – szlif jednostronny praworęczny Waga – ok. 165 g
Charakterystyczny kształt noża Unagisaki dyktowany jest jego przeznaczeniem – jest to najlepszy nóż do filetowania węgorza. Wyraźnie zaakcentowany czubek pozwala sprawnie rozpłatać brzuch ryby, a jednostronny szlif doskonale sprawdza się przy oddzielaniu podłużnych fragmentów mięsa. Wykonany z węglowej stali Shirogami, której świetne właściwości tnące są znane szerokiemu gronu mistrzów kuchni od lat.
Dane techniczne:
Ostrze – stal 2 warstwowa rdzewna stal, rdzeń – Shirogami #2 Rękojeść – drewno magnolia pierścień z tworzywa Twardość – 60 HRC +/- 1 Długość całkowita – 29,6 cm Długość ostrza – 18,0 cm (11,8 + 6,2 cm) Szerokość klingi – 4,4 cm Grubość klingi – 6,0 mm Sposób ostrzenia – szlif jednostronny praworęczny Waga – ok. 221 g
Deba to tradycyjny nóż japoński pełniący równocześnie funkcję noża do filetowania ryb lub drobiu, noża do porcjowania mięsa i wszechstronnego, lekkiego tasaka. Ostrzony jednostronnie, jest wystarczająco finezyjny, aby kroić produkty na cienkie plastry, i wystarczająco mocny, aby przecinać nieduże ości. Stosunkowo krótkie ostrze umożliwia pełną kontrolę nad narzędziem. Klasyczna rękojeść w stylu japońskim jest bardzo lekka i świetnie dopasowana do kształtu dłoni.
Dane techniczne:
Ostrze – stal rdzewna, rdzeń – Shirogami #2 Twardość – 60 HRC +/- 1 Długość całkowita – 33,5 cm Długość ostrza – 18 cm Szerokość klingi – 5,5 cm Grubość klingi – 8,0 mm Waga – ok. 317 g Rękojeść – uchwyt z drewna magnolii zakończony pierścieniem z tworzywa
Tojiro Shirogami to seria noży kuchennych, które charakteryzują się doskonałą ostrością i łatwością ostrzenia dzięki wykorzystaniu wysokiej jakości stali Shirogami. Ta tradycyjna japońska stal jest ceniona przez profesjonalnych kucharzy i pasjonatów gotowania za jej zdolność do uzyskiwania wyjątkowo ostrego ostrza. Noże z serii Tojiro Shirogami to niezastąpione narzędzie w każdej kuchni, gwarantujące doskonałe rezultaty podczas przygotowywania potraw.
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaNie wyrażam zgodyPolityka prywatności