Ostrzenie, Przechowywanie, Akcesoria

    Produktow na stronie
    • Tojiro Kamień do ostrzenia 1000/3000

      65.03  Dodaj do koszykaQuick View

      Tojiro Kamień do ostrzenia 1000/3000

      Dwustronny japoński kamień wodny, na którym można ostrzyć wysokiej jakości noże, brzytwy oraz nożyczki. Składa się z dwóch powierzchni ostrzących: brązowa strona ma granulację 1000 (medium, średnia ziarnistość), kremowa zaś – 3000 (fine, drobna ziarnistość). Granulacja 1000 przeznaczona jest do normalnego ostrzenia, natomiast granulacja 3000 służy do wygładzania i polerowania ostrza. Do kamienia dołączony jest wygodny pojemnik.

      Dane techniczne:

      Gradacja – 1000/3000
      Podstawka w zestawie – tak

      Made in Japan

      Wskazówki dotyczące użytkowania

      1. Zanurzyć kamień w wodzie na co najmniej 15 minut lub dopóki przestaną się uwalniać pęcherzyki powietrza.

      2. Umyć i wysuszyć nóż. Postawić kamień tak, aby powierzchnia o granulacji 800 znajdowała się na górze.

      3. Ustawić klingę pod kątem 10-15º, jedną dłonią chwycić rękojeść, a drugą dłonią złapać ostrze. Przesuwać krawędź tnącą wzdłuż całego kamienia, pchając nóż od siebie i do siebie jednostajnym, pewnym ruchem i utrzymując ten sam kąt nachylenia. Jeżeli przy każdym przesunięciu noża słyszymy ten sam odgłos, to utrzymujemy stały kąt nachylenia.

      Uwaga! Osad, którym w trakcie ostrzenia pokrywa się kamień, przyspiesza cały proces. Pod żadnym pozorem nie wolno go zmywać, a jeśli kamień podczas ostrzenia wyschnie, należy skropić go wodą.

      4. Powtarzać czynność ostrzenia dla obu stron noża, aż cała krawędź będzie ostra i w żadnym miejscu nie pozostaną zadziory.

      5. Przewrócić kamień na drugą stronę, tak, aby powierzchnia o granulacji 6000 znajdowała się na górze. Następnie wygładzić i wypolerować krawędź z jednej i z drugiej strony, stosując tę samą technikę, co podczas ostrzenia.

      6. Po zakończeniu ostrzenia wypłukać kamień w wodzie i przechowywać go w stanie suchym.

    Shopping Cart

    Aktywne filtry

    Scroll to Top