Hand Made
Wyświetlanie wszystkich wyników: 3
Hideo Kitaoka Shirogami Satin Nóż Kiritsuke 27cm
350.62 € Dodaj do koszykaHideo Kitaoka Nóż kuchenny Shirogami Kiritsuke 27 cm
Japoński nóż kuchenny mistrza Hideo Kitaoka, noże Kiritsuke to profesjonalne japońskie noże ostrzone jednostronnie. Idealny wybór do przygotowywania sushi, filetowania ryb oraz warzyw i owoców.
Dane techniczne:
Ostrze – stal 11 warstwowa rdzewna stal, rdzeń – #2 Shirogami
Rękojeść – drewno różane
Twardość – 61-63 HRC
Długość całkowita – 41,0 cm
Długość ostrza – 27,0 cm
Szerokość klingi – 3,6 cm
Grubość klingi – 3,8 mm
Sposób ostrzenia – szlif jednostronny praworęczny
Waga – ok. 193 gHideo Kitaoka Shirogami Satin Damascus Nóż Kamagata Usuba 18cm
264.08 € Dodaj do koszykaHideo Kitaoka Shirogami Satin Damascus Nóż Kamagata Usuba 18cm
Usuba to brat bliźniak nakiri, jego przeznaczeniem jest plastrowanie warzyw i cięcie ich na drobne kawałki. W przeciwieństwie do nakiri, usuba jest ostrzona jednostronnie. Wielu kucharzy uważa to za zaletę ze względu na prostotę ostrzenia tego typu noża. Kamagata tym różni się od tradycyjnej usuby, że posiada półokrągły czubek ostrza – bardzo podobny kształtem do santoku. Znacznie ułatwia on rolowanie warzyw w celach dekoracyjnych i cięcie ich na drobne plasterki.
Dane techniczne:
Ostrze – stal 11 warstwowa rdzewna stal, rdzeń – #2 Shirogami
Rękojeść – drewno różane
Twardość – 61-63 HRC
Długość całkowita – 32,0 cm
Długość ostrza – 18,0 cm
Szerokość klingi – 4,7 cm
Grubość klingi – 3,6 mm
Sposób ostrzenia – szlif jednostronny praworęczny
Waga – ok. 162 gHideo Kitaoka Shirogami Satin Nóż Kamagata Usuba 12 cm
175.19 € Dodaj do koszykaHideo Kitaoka Shirogami Satin Nóż Kamagata Usuba 12 cm
Usuba to brat bliźniak nakiri, jego przeznaczeniem jest plastrowanie warzyw i cięcie ich na drobne kawałki. W przeciwieństwie do nakiri, usuba jest ostrzona jednostronnie. Wielu kucharzy uważa to za zaletę ze względu na prostotę ostrzenia tego typu noża. Kamagata tym różni się od tradycyjnej usuby, że posiada półokrągły czubek ostrza – bardzo podobny kształtem do santoku. Znacznie ułatwia on rolowanie warzyw w celach dekoracyjnych i cięcie ich na drobne plasterki.
Dane techniczne:
Ostrze – stal 11 warstwowa rdzewna stal, rdzeń – #2 Shirogami
Rękojeść – drewno różane
Twardość – 61-63 HRC
Długość całkowita – 23,5 cm
Długość ostrza – 12,0 cm
Szerokość klingi – 4,0 cm
Grubość klingi – 4,0 mm
Sposób ostrzenia – szlif jednostronny praworęczny
Waga – ok. 110 g