Hand Made
Wyświetlanie wszystkich wyników: 7
Takeshi Saji SRS-13 Nóż Szefa kuchni 24 cm
700.15 € Dodaj do koszykaTakeshi Saji SRS-13 Nóż Szefa kuchni 24 cm
Najbardziej wszechstronny nóż kuchenny, przeznaczony do cięcia, krojenia, szatkowania i plastrowania rozmaitych produktów. Jest wystarczająco długi, aby można było nim kroić duże porcje, i odpowiednio wyprofilowany, aby swobodnie można było przesuwać klingę w obydwu kierunkach.
Dane techniczne:
Ostrze – stal 21 warstwowa SRS-13
Rękojeść – róg jeleni
Twardość – 64 +/- 1 HRC
Długość całkowita – 38,0 cm
Długość ostrza – 24 cm
Szerokość klingi – 5,2 cm
Grubość klingi – 2,81 mm
Sposób ostrzenia – szlif dwustronny symetryczny
Waga – ok. 271 gTakeshi Saji SRS-13 Micarta Chinski nóż do siekania 22cm
793.84 € Dodaj do koszykaTakeshi Saji SRS-13 Micarta Chinski nóż do siekania 22cm
Tasak chiński, który w kuchni azjatyckiej wykorzystywany jest na co dzień do krojenia różnych produktów i pełni funkcję noża szefa kuchni. Posiada solidną, lecz stosunkowo cienką klingę, więc nie można nim rąbać kości ani mrożonek. Szeroki, ostry nóż to doskonałe narzędzie do takich zadań, jak krojenie warzyw w kostkę, porcjowanie drobiu, siekanie surowego mięsa czy rozgniatanie czosnku lub imbiru.
Dane techniczne:
Ostrze – rdzeń SRS-13 okuty stalą nierdzewną
Rękojeść – micarta
Twardość – 63 HRC +/- 1
Długość całkowita – 33,5 cm
Długość ostrza – 22,0 cm
Szerokość klingi – 11,4 cm
Grubość klingi – 2,0 mm
Sposób ostrzenia – szlif dwustronny symetryczny
Waga – ok. 547 gTakeshi Saji Blue Steel Nóż Santoku ręcznie kuty 18 cm
538.52 € Dodaj do koszykaTakeshi Saji Blue Steel Nóż kuchenny Santoku ręcznie kuty 18 cm
Japoński nóż kuchenny, przeznaczony do krojenia warzyw, mięsa i ryb. Posiada obniżony czubek, który znacznie ułatwia szatkowanie, oraz szeroką klingę, na którą można zgarnąć pokrojone produkty, żeby je przenieść do salaterki lub na patelnię. Nóż Santoku doskonale się sprawdza w każdych warunkach pracy, ponieważ dzięki wysoko położonej rękojeści palce nie dotykają deski ani jedzenia.
Dane techniczne:
Ostrze – 11 warstwowa stal, rdzewny rdzeń Blue Steel #2 okuty 10 warstwami stali nierdzewnej, mosiądzu i miedzi
Rękojeść – czarno-szara micarta
Twardość – 61 +/- 1 HRC
Długość całkowita – 30,5 cm
Długość ostrza – 18 cm
Szerokość klingi – 4,5 cm
Grubość klingi – 2,3 mm
Sposób ostrzenia – szlif dwustronny symetryczny
Waga – ok. 227 gHideo Kitaoka Shirogami Satin Nóż Kiritsuke 27cm
351.13 € Dodaj do koszykaHideo Kitaoka Nóż kuchenny Shirogami Kiritsuke 27 cm
Japoński nóż kuchenny mistrza Hideo Kitaoka, noże Kiritsuke to profesjonalne japońskie noże ostrzone jednostronnie. Idealny wybór do przygotowywania sushi, filetowania ryb oraz warzyw i owoców.
Dane techniczne:
Ostrze – stal 11 warstwowa rdzewna stal, rdzeń – #2 Shirogami
Rękojeść – drewno różane
Twardość – 61-63 HRC
Długość całkowita – 41,0 cm
Długość ostrza – 27,0 cm
Szerokość klingi – 3,6 cm
Grubość klingi – 3,8 mm
Sposób ostrzenia – szlif jednostronny praworęczny
Waga – ok. 193 gHideo Kitaoka Shirogami Satin Damascus Nóż Kamagata Usuba 18cm
264.46 € Dodaj do koszykaHideo Kitaoka Shirogami Satin Damascus Nóż Kamagata Usuba 18cm
Usuba to brat bliźniak nakiri, jego przeznaczeniem jest plastrowanie warzyw i cięcie ich na drobne kawałki. W przeciwieństwie do nakiri, usuba jest ostrzona jednostronnie. Wielu kucharzy uważa to za zaletę ze względu na prostotę ostrzenia tego typu noża. Kamagata tym różni się od tradycyjnej usuby, że posiada półokrągły czubek ostrza – bardzo podobny kształtem do santoku. Znacznie ułatwia on rolowanie warzyw w celach dekoracyjnych i cięcie ich na drobne plasterki.
Dane techniczne:
Ostrze – stal 11 warstwowa rdzewna stal, rdzeń – #2 Shirogami
Rękojeść – drewno różane
Twardość – 61-63 HRC
Długość całkowita – 32,0 cm
Długość ostrza – 18,0 cm
Szerokość klingi – 4,7 cm
Grubość klingi – 3,6 mm
Sposób ostrzenia – szlif jednostronny praworęczny
Waga – ok. 162 gHideo Kitaoka Shirogami Satin Nóż Kamagata Usuba 12 cm
175.45 € Dodaj do koszykaHideo Kitaoka Shirogami Satin Nóż Kamagata Usuba 12 cm
Usuba to brat bliźniak nakiri, jego przeznaczeniem jest plastrowanie warzyw i cięcie ich na drobne kawałki. W przeciwieństwie do nakiri, usuba jest ostrzona jednostronnie. Wielu kucharzy uważa to za zaletę ze względu na prostotę ostrzenia tego typu noża. Kamagata tym różni się od tradycyjnej usuby, że posiada półokrągły czubek ostrza – bardzo podobny kształtem do santoku. Znacznie ułatwia on rolowanie warzyw w celach dekoracyjnych i cięcie ich na drobne plasterki.
Dane techniczne:
Ostrze – stal 11 warstwowa rdzewna stal, rdzeń – #2 Shirogami
Rękojeść – drewno różane
Twardość – 61-63 HRC
Długość całkowita – 23,5 cm
Długość ostrza – 12,0 cm
Szerokość klingi – 4,0 cm
Grubość klingi – 4,0 mm
Sposób ostrzenia – szlif jednostronny praworęczny
Waga – ok. 110 gTakeshi Saji SRS-13 Róg Jeleni Nóż Szefa 24cm
561.95 € Dodaj do koszykaTakeshi Saji SRS-13 Róg Jeleni Nóż Szefa 24cm
Najbardziej wszechstronny nóż kuchenny, przeznaczony do krojenia, siekania, szatkowania i plastrowania rozmaitych produktów. We wprawnych rękach nóż szefa kuchni poradzi sobie nawet z porcjowaniem drobiu, usuwaniem kości z mięsa czy filetowaniem ryb. Średniej długości ostrze pozwala kroić większe płaszczyzny i gwarantuje pełną kontrolę nad nożem.
Dane techniczne:
Ostrze – szybkotnąca stal proszkowa SRS-13
Rękojeść – róg jeleni
Twardość – 64 HRC +/- 1
Długość całkowita – 37,7 cm
Długość ostrza – 24,0 cm
Szerokość klingi – 5,0 cm
Grubość klingi – ok. 2,0 mm
Sposób ostrzenia – szlif dwustronny symetryczny
Waga – ok. 279 g