Sakai Takayuki Byakko Shirogami#1 Nóż Sakimaru 27 cm
Nóż Sakimaru to tradycyjny japoński nóż kuchenny o ostrzu w kształcie skrzydła. Jego nazwa pochodzi od słowa “saki”, które oznacza szpic, i “maru”, co oznacza okrągły. Ostrze jest szerokie u podstawy i stopniowo zwęża się do końca, tworząc szpiczaste zakończenie. Ten nóż jest zwykle używany do krojenia mięsa i ryb oraz do wykonywania precyzyjnych cięć, a jego długi i zwężający się kształt umożliwia łatwe i płynne cięcie przez składniki.
Dane techniczne:
Ostrze – rdzewna stal Shirogami#1 okuta żelazem
Rękojeść – drewno hebanowe, pierścień róg bawoli
Twardość – 61-62 HRC
Długość całkowita – 42,5 cm
Długość ostrza – 27,0 cm
Szerokość klingi – 3,0 cm
Grubość klingi – 3,0 mm
Sposób ostrzenia – szlif jednostronny praworęczny
Waga – ok. 179 g