Kanetsune 400 Shirogami#2 Nóż Nakiri 16,5 cm
Japoński nóż przeznaczony do cięcia ziół i warzyw. Cienka, prostokątna klinga pozwala uzyskać półprzezroczyste plastry, a także przenieść pokrojone składniki do salaterki lub na patelnię. Prosta krawędź tnąca służy do krojenia przede wszystkim w linii pionowej, z zastosowaniem wielu różnych technik, takich jak julienne czy chiffonade.
Dane techniczne:
Ostrze – stal rdzewna Shirogami#2 okuty żelazem
Rękojeść – drewno sandałowe
Twardość – 60-61 HRC
Długość całkowita – 31,0 cm
Długość ostrza – 16,5 cm
Szerokość klingi – 5,4 cm
Grubość klingi – ok. 2,6 mm taperowany do 1,13 mm
Sposób ostrzenia – szlif dwustronny symetryczny
Waga – ok. 141 g