Global - Ostrzałki

Wyświetlanie wszystkich wyników: 2

Produktow na stronie
  • Global Ceramiczny musak 24cm

    100.26  Dodaj do koszyka

    Ceramiczny musak 24 cm | Global G-45

    Ceramiczna ostrzałka prętowa, która została opracowana specjalnie do ostrzenia noży Global. Nadaje się do ostrzenia wszystkich dobrych jakościowo noży ze stali. Doskonale się sprawdza jako podstawowe narzędzie do szybkiego ostrzenia lub do wyrównywania krawędzi ostrza. Wyposażono ją w plastikową nasadkę, która chroni dłoń.

    Szlachetna ceramika należy do najtwardszych materiałów na świecie, więc odnawia ostrze w błyskawicznym tempie. Zastosowana w ostrzałce ceramika korundowa jest wyjątkowo twarda i ułatwia proces ostrzenia. Zaleca się regularne podostrzanie noża po każdym dłuższym okresie cięcia, krojenia lub szatkowania.

    Dane techniczne:

    Długość pręta ceramicznego – 24 cm
    Średnica pręta ceramicznego – 13,5 mm

    Designed by Komin Yamada

    UWAGA

    W ostrzałce zastosowano specjalny materiał ceramiczny, który pomaga uzyskać optymalną ostrość noża i powinien służyć przez długi czas w trakcie normalnego użytkowania. Ceramika jest jednak materiałem bardzo delikatnym i kruchym, należy więc uważać, by nie obchodzić się z ostrzałką brutalnie i nie upuścić jej na twardą powierzchnię, bo wtedy może pęknąć lub się roztrzaskać, za co producent nie ponosi odpowiedzialności.

    Wskazówki dotyczące użytkowania

    1. Trzymać ostrzałkę w jednej dłoni, prostopadle do podłogi, zachowując dogodną odległość od ciała.

    2. Przesuwać ostrze wzdłuż powierzchni pręta, lekko przyciskając nóż, w kierunku od progu po czubek klingi.

    3. Ostrzyć naprzemiennie obie strony ostrza, utrzymując kąt ok. 20º między powierzchnią pręta a klingą.

  • Global Ceramiczna ostrzałka wodna do noży czarno-biała

    58.19  Dodaj do koszyka

    MinoSharp Ceramiczna ostrzałka wodna do noży | Global G-91/BW

    Dwufazowa ostrzałka ceramiczna, zaprojektowana specjalnie dla noży Global i przeznaczona do ostrzenia wszystkich rodzajów noży, z wyjątkiem tych o szlifach jednostronnych, np. tradycyjnych noży japońskich. Dzięki wodzie proces ostrzenia przebiega szybciej, a fabrycznie ustawione otwory ułatwiają naostrzenie noża pod odpowiednim kątem. Gumowany uchwyt i podstawa mają właściwości przeciwpoślizgowe.

    Dane techniczne:

    Białe koło – GRUBE ziarno
    Różowe koło – ŚREDNIE ziarno
    Długość – 24 cm
    Długość rączki – 14 cm
    Wysokość – 5,8 cm
    Szerokość – 8 cm

    Wskazówki dotyczące użytkowania

    1. Nalać wody do komory z kołami i nie wylewać jej do końca ostrzenia. Woda nawilża ceramiczne ostrzałki i zapobiega przegrzaniu ostrza.

    2. Chwycić mocno rączkę, żeby ostrzałka nie zmieniała położenia.

    3. Drugą dłonią chwycić nóż, przytrzymując palcem wskazującym grzbiet klingi. Włożyć pionowo nóż do rowka z białym kołem (grube ziarno). Przesuwać ostrze w przód i w tył, delikatnie je przyciskając: 7-8 razy lub tyle, ile potrzeba.

    Nie powinno się zbyt mocno przyciskać noża podczas przesuwania krawędzi w ostrzałce. Nadmierny nacisk może uszkodzić koła!

    4. Włożyć pionowo nóż do rowka z różowym kołem (średnie ziarno). Przesuwać ostrze w przód i w tył, delikatnie je przyciskając: 7-8 razy.

    5. Po skończonej operacji umyć ręcznie nóż w gorącej wodzie i wytrzeć go do sucha ręcznikiem lub ściereczką. Zdjąć pokrywę i wypłukać ostrzałkę w czystej wodzie.

    Kwestia, ile razy należy przesuwać ostrzoną krawędź, zależy od typu i kondycji noża. W przypadku noży Global zaleca się po 7-8 razy w każdym kole. Noże innych marek można przesunąć po 15 razy w każdym kole, a jeśli nóż nie jest wystarczająco ostry, powtórzyć czynność po 15 razy.

    Ostrzałki MinoSharp zostały przetestowane i zaaprobowane przez instytut badawczy CATRA, czołowy autorytet w dziedzinie technik ostrzenia z siedzibą w brytyjskim Sheffield.

Shopping Cart

Aktywne filtry

Scroll to Top