Tojiro Shirogami Nóż Deba 21 cm
Deba to tradycyjny nóż japoński pełniący równocześnie funkcję noża do filetowania ryb lub drobiu, noża do porcjowania mięsa i wszechstronnego, lekkiego tasaka. Ostrzony jednostronnie, jest wystarczająco finezyjny, aby kroić produkty na cienkie plastry, i wystarczająco mocny, aby przecinać nieduże ości. Stosunkowo krótkie ostrze umożliwia pełną kontrolę nad narzędziem. Klasyczna rękojeść w stylu japońskim jest bardzo lekka i świetnie dopasowana do kształtu dłoni.
Dane techniczne:
Ostrze – stal rdzewna, rdzeń – Shirogami #2
Rękojeść – uchwyt z drewna magnolii zakończony pierścieniem z tworzywa
Twardość – 60 HRC +/- 1
Długość całkowita – 36,5 cm
Długość ostrza – 21,0 cm
Szerokość klingi – 6,0 cm
Grubość klingi – 7,1 mm
Waga – ok. 383 g